Duik- en Onderwatersport Vereniging Botlek
Vragen? Meer informatie? Mail dan naar: info@dovbotlek.nl
Onderwaterrugby Reglement

In Nederland zijn er diverse verenigingen onderwaterrugby spelen. Er is ook een officieel reglement (pdf)

Hieronder een klein uittreksel:
Het doel van onderwaterrugby is het plaatsen van een bal in de goal van de tegenpartij. De bal is zo groot als een handbal-bal en gevuld met zout water. De goal is niets anders dan een stalen mand van ongeveer 50 cm hoog. Deze wordt geplaatst op de bodem van het bad, aan de rand van het speelveld. De spelers van de tegenpartij mogen de speler die in balbezit is tegenhouden door hem / haar vast te houden en te proberen de bal te ontfutselen.

Het speelveld heeft de volgende afmetingen:

  • Een lengte tussen de 12 en 18 meter;
  • Een breedte tussen 8 en 12 meter en
  • Een diepte tussen 3,5 en 5 meter.

Het spel wordt gespeeld in twee teams, waarbij elk team maximaal 15 spelers, inclusief keeper. Daarvan zijn er op elk moment maximaal 6 in het water, 5 als wisselspeler en 4 als reserve heeft. Er mag onbeperkt gewisseld worden door middel van een vliegende wissel. Echter, de inkomende speler mag het water pas raken als de uitgaande speler het water helemaal uit is. Het spel duurt officieel 2 periodes van 15 minuten. De rust is slechts 5 minuten.

  • Je mag een speler alleen aanraken als deze in balbezit is.
  • Alle vormen van geweld (schoppen, slaan, krabben, schelden, enzovoort) zijn niet toegestaan, en dat geldt ook voor de keeper.
  • Het is verboden enig uitrustingsstuk van de tegenspeler aan te raken (bril, vliezen, cap, zwempak). Ook wanneer deze in balbezit is mag dat dus niet.
  • Het is verboden om als speler met de scheidsrechter in discussie te gaan (de scheidsrechter heeft altijd gelijk).
| Onderwatersporten | Onderwatervoetbal | Vinzwemmen | Onderwaterrugby |


Onderwaterrugby

Bij DOV- Botlek werd door een aantal leden het spel onderwaterrugby gespeeld. Hierbij heb je de gewone snorkeluitrusting nodig: duikbril, snorkel en vinnen.

Het spel is eigenlijk heel simpel: twee teams, twee goals en één speelbal, waarna het ene team probeert te scoren bij het andere team. Dit alles gebeurt onderwater. Gemakkelijk toch!

In de praktijk gaat het toch net iets anders. Uiteraard is een kleine hoeveelheid conditie een pré. Daarnaast komt er nog wat tactiek bij kijken en is het ook wel fijn dat je het niet snel Onderwaterrugbybenauwd krijgt onderwater.

Conditie
Aangezien je constant in beweging bent (onder en boven) water is een beetje conditie een welkome aangelegenheid. Het spel is intensief, met korte intervallen dat je boven water bent en in "gevecht" zijn onder water.

Tactiek
En het duurt ook wel even voordat je het spelletje en de mogelijke tactieken door hebt. Als iedereen tegelijk onderwater gaat, zal ook iedereen ook weer ongeveer samen boven komen en ligt de bal stil onder water. Daarom zijn we niet allemaal tegelijk onder water, maar wisselen we elkaar af. Je moet kijken naar wat je medespelers doen en of ze nog genoeg lucht hebben. Daarnaast moet jezelf vrij spelen en onderwater duiken, zodat er over gespeeld en natuurlijk gescoord kan worden.

Benauwdheid
Aangezien we elkaar regelmatig aanraken, afklemmen en vasthouden kan het wel is zijn dat jij net naar boven wilt om adem te halen. Dit kan een momentje zijn, waarin je het wat benauwd zou kunnen krijgen. We letten altijd erg goed op elkaar zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.

Omdat het er best wel stevig aan toe kan gaan, laten we al te jonge deelnemers niet meedoen als deelnemer aan het onderwaterrugby. Ook hanteren wij niet volledig de officiële spelregels zoals die in de competitie wordt gebruikt, maar hebben we wat aanpassing gemaakt. Zo spelen we op twee meter diepte en gebruiken we een emmer als goal. Ook spelen we regelmatig met minder dan zes personen per team.

Helaas wordt het niet regelmatig meer gespeeld, maar als je informatie wilt hebben dan ben je altijd welkom! En kijk ook eens op www.owr-nederland.nl